zelf-boekhouden-of-uitbesteden.png

Zelf boekhouden of de boekhouding uitbesteden?

Er zijn ontzettend veel bedrijven in België en al deze bedrijven doen de boekhouding op hun eigen manier. Sommige ondernemers doen de boekhouding helemaal zelf en anderen besteden het liever uit. De vraag is of je liever wat meer tijd kwijt bent aan je administratie of dat je het liever uitbesteedt en dus wat meer geld uitgeeft.

Welke mogelijkheden zijn er voor de boekhouding?

Zelf boekhouden. De eerste mogelijkheid is om te kiezen voor (online) boekhoudsoftware. Dit is software waarin je zelf kunt boekhouden. Het biedt de mogelijkheid om bijvoorbeeld inkoopfacturen in te boeken, verkoopfacturen te versturen of elektronische BTW-aangiftes te doen. Voor deze software geldt: Hoe meer functionaliteiten, hoe hoger de prijs. Het is dus mogelijk om de functionaliteiten te bepalen aan de hand van de behoeftes van jouw onderneming.

Hybride oplossing. Heb je niet zoveel ervaring met boekhouden? Dan is er de mogelijkheid om te kiezen voor een boekhoudprogramma met ‘meekijkfunctie’, oftewel een hybride boekhoudpakket. In dit programma doe je zelf de boekhouding, maar heeft je boekhouder of accountant de mogelijkheid om met je mee te kijken. De hybride variant heeft dus drie voordelen: jij hebt je boekhouding in eigen hand, je hebt de zekerheid dat alle cijfers kloppen én je bespaart veel kosten, omdat je de boekhouder nu alleen nog maar nodig hebt om je werk te controleren.

Totaaloplossing. Wil je helemaal geen tijd besteden aan je boekhouding? Dan heb je de mogelijkheid om het uit te besteden aan een boekhouder of accountant, of te kiezen voor een totaaloplossing. Je boekhouding uitbesteden kan behoorlijk oplopen in de kosten, en daarom kiezen steeds meer ondernemers voor de totaaloplossing. Dit is een online softwarepakket waarbij ervaren boekhouders de boekhouding voor je doen. Je hoeft alleen nog maar de bonnetjes op te sturen. Je betaalt in dit geval niet voor de boekhoudsoftware, maar voor de dienst.

Zelf boekhouden of uitbesteden

De voor- en nadelen van de verschillende mogelijkheden

Geen enkele onderneming is hetzelfde. Het verschilt daarom per onderneming hoe ze de boekhouding doen. Maar wat zijn nou precies de voor- en nadelen van de verschillende mogelijkheden?

Zelf boekhouden:

 • Het is goedkoper dan een hybride of totaaloplossing. Je doet de boekhouding helemaal zelf met behulp van het softwarepakket. Je kunt het pakket ook selecteren op de functionaliteit die jouw onderneming nodig heeft. Zo betaal je niet voor functionaliteiten die je toch niet gebruikt.
 • Doordat je de boekhouding helemaal zelf doet behoud je het overzicht. Je weet dus altijd precies hoe je onderneming ervoor staat.
 • Het kost tijd. Je moet alles zelf doen en controleren.
 • Zelf boekhouden vereist een basale boekhoudkennis. Wanneer je echt een leek bent, is deze software wellicht nog te ingewikkeld. Je hebt geen aanspreekpunt voor vragen of iemand die de boekhouding voor je doet.

Hybride oplossing:

 • Een hybride oplossing biedt zekerheid. Je doet zelf je boekhouding, maar een boekhouder of accountant kan met je meekijken wanneer je vragen hebt of advies kunt gebruiken.
 • Het is goedkoper dan een totaaloplossing. Je bespaart flink wat uren aangezien je de boekhouder alleen je werk laat controleren.
 • Je moet alsnog een boekhouder inhuren om je werk te controleren. Dit scheelt al veel uren, maar is duurder dan zelf je boekhouding doen.

Totaaloplossing:

 • De totaaloplossing ontzorgt je volledig. Je hebt geen omkijken meer naar je boekhouding, je hoeft alleen nog maar de bonnetjes op te sturen. De professionele boekhouder doet vervolgens de rest.
 • Doordat er een professionele boekhouder voor je aan het werk is, loop je geen risico’s op boetes of naheffingen. Je boekhouder is altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen of wijzigingen in de wet.
 • Het bespaart je veel tijd. Je kunt al de administratie die binnenkomt direct doorsturen en hoeft er dus zelf niet meer naar te kijken.
 • De totaaloplossing is duurder dan wanneer je zelf je boekhouding gaat doen of gebruik maakt van een hybride optie. Je hebt iemand die altijd voor je klaar staat voor je online administratie.

Wil je tijd of geld besparen?

Beschik je over veel tijd en boekhoudkennis? Dan kun je met behulp van een boekhoudpakket zelf je boekhouding doen en hebt geen boekhouder of account meer nodig om je werk te controleren. Hiermee bespaar je veel geld, maar zul je meer tijd moeten investeren. Wil je toch liever meer zekerheid? Dan is een hybride variant een goede optie. Je zult dan nog steeds zelf de boekhouding moeten doen, maar hebt altijd iemand om op terug te vallen bij vragen. Je boekhouder controleert dan altijd je administratie. Dit scheelt tijd, maar hiervoor zul je meer moeten betalen. Besteed je liever je boekhouding helemaal uit? Dan kun je kiezen voor de totaaloplossing. Dit scheelt enorm veel tijd, omdat je alleen nog maar een foto hoeft te sturen van je bonnetjes en facturen. Je betaalt hiervoor meer abonnementskosten, maar zelf boekhouden is niet meer nodig. Bedenk dus voor het kiezen van een boekhoudpakket goed wat het beste bij jou en je onderneming past.

Populaire software

Rating:
Reviews: te weinig reviews
Boekhouden
Rating:
Reviews: 68
CRM
Rating:
Reviews: te weinig reviews
Kassa

Het beginpunt voor je online software

Ontdek, vergelijk & vind de beste business apps met de selectietool
Vergelijk & probeer
Anne Hoekman - Online marketeer
Geschreven door:
Anne Hoekman
Online marketeer

Anne is online marketeer bij Appwiki. Ze zorgt ervoor dat onze websites van de juiste informatie zijn voorzien en up to date zijn. Naast haar werk studeert Anne communicatie- en informatiewetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Verder is ze gek op sporten en reizen. Heb je vragen? Stuur dan een mailtje naar anne@appwiki.nl!

Verder lezen


wat-is-het-beste-factuurprogramma.png

Hoe kies ik het beste factuurprogramma?

Het beste factuurprogramma kiezen in vijf stappen Facturen sturen wil elke ondernemer, want dit betekent...

Steven Houkes - Webredacteur
Steven Houkes
Webredacteur
BTW-aangifte-doen-in-1-minuut-.png

BTW aangifte doen, welke mogelijkheden heb ik?

Hoe kan ik het beste mijn btw-aangifte doen? Het is meestal niet de leukste klus, maar iedere ondernemer...

Steven Houkes - Webredacteur
Steven Houkes
Webredacteur
sales-software-crm.png

CRM sales software, hoe helpt het mijn organisatie?

Hoe CRM software kan helpen met sales CRM sales software zal niet automatisch contact opnemen met je...

Anne Hoekman - Online marketeer
Anne Hoekman
Online marketeer
Products