Een kilometerregistratie app is een handige en belangrijke tool om gereden kilometers bij te houden, aangezien de belastingdiensten op elk moment die gegevens kan opvragen. Elke kilometer die je hebt gereden moet je immers kunnen verantwoorden aan de hand van bijvoorbeeld agenda's, garagenota's of routeplanners. Een goed kilometerregistratie systeem is dan ook van groot belang, en de beste software vind je met behulp van de filters.
Als je in loondienst bent en met de wagen van je werkgever rijdt, dan moet de kilometerregistratie voor het werk gescheiden worden van de privé kilometerregistratie. Het bedrag van de gereden kilometers wordt dus niet bij je loon opgeteld, en voor de privéafstand mag je niet meer dan 500 kilometer per jaar rijden. Deze regelgeving is van toepassing op de meeste bestel- en personenauto's, maar enkel als deze eigendom zijn van de werkgever. Er zijn echter nog een paar andere situaties waarbij je de auto van je werkgever hebt: als je de auto enkel voor zakelijke doeleinden gebruikt, als de werkgever alle kosten van zijn auto vergoedt of als de werkgever alle kosten van de auto, die jij least of huurt, vergoedt.
Als je op alles voorbereid wilt zijn, maar niet altijd en overal pen papier naartoe wilt nemen, dan biedt een kilometeradministratie systeem dé oplossing. Er zijn ontelbaar veel apps die automatisch kilometers registreren, waardoor je er dus zelf geen aandacht meer aan moet besteden. Sommige applicaties krijg je al voor een eenmalig klein bedrag, terwijl andere gratis gedownload kunnen worden of op basis van een maandelijks abonnement gebruikt kunnen worden. Bij de meeste registratie systemen maakt een app deel uit van het pakket, waardoor je dus ook via je mobiele toestel de kilometeradministratie beheert.
Een kilometeradministratie software biedt je overzicht en maakt het voor de bestuurder heel wat eenvoudiger. Je verantwoordt er in een ogenblik alle gereden uren mee bij de Belastingen én je werkgever, waardoor je aantoont dat je onder de limiet van 500 kilometer per jaar blijft. Om dit te kunnen bewijzen is er echter nood aan aanvullende informatie, waarvan de volgende factoren de belangrijkste zijn: 1. Het automerk 2. De nummerplaat van de auto 3. Het autotype 4. De gegevens van de rit 5. De looptijd waarin je gebruikmaakt van de auto.
Om de km administratie af te maken zijn de volgende zaken daarbij ook belangrijk: 1. De datum van de rit 2. Of het om een zakelijke of een privérit gaat 3. Het adres van vertrek en het adres van aankomst 4. De beginstand van de kilometerteller, alsook de eindstand Er is sprake van twee aparte ritten als je naar het werk rijdt en weer terug, dus dat moet ook zo in de software vastgelegd worden. Km administratie baseert zich immers op enkele ritten, dus dit correct ingeven is van groot belang! Als je van het werk of je huis naar een plaats rijdt voor een afspraak en daarna weer terugkeert naar huis of het werk, dan let je best ook goed op welk adres je als begin- en eindpunt registreert. Daarbij neem je het best ook op in de km registratie als je bijvoorbeeld een andere route neemt. Bij omwegen (zowel bij zakelijke als privéritten) moeten de gereden afstanden gescheiden worden van elkaar en apart in de registratie gestoken worden.
Een km administratie systeem biedt heel wat gebruiksgemak, bespaart heel wat tijd, en is dan ook dé oplossing voor het registreren van kilometers. Toch houd je best rekening met een aantal valkuilen: 1. Maak geen schattingen op de gereden afstand, en rondt niet af. Het exacte aantal gereden kilometers opgeven is van belang om problemen (en boetes) te vermijden! 2. Neem niet enkel je zakelijke, maar ook je privékilometers op in de km administratie. Het is meestal wel vanzelfsprekend welke rit zakelijk en welke privé is, maar onderscheid bijvoorbeeld wel duidelijk de ritten die zowel zakelijke als privé kilometers omvatten.
Steeds meer maakt men gebruik van digitale applicaties om tijd en kilometers te registreren, en dat zorgt er dan ook voor dat het aanbod té groot is om een duidelijk overzicht te hebben. Een vergelijking maken tussen de verschillende aanbieders van km administratie is de eerste stap bij het kiezen van een systeem dat het best bij jouw situatie past. Kilometerregistratie is immers een belangrijke zaak, en een accurate software gebruiken is dan ook essentieel om problemen te vermijden!
Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.
Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past.
We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.