1. Blog
  2. BTW aangifte doen, welke mogelijkheden heb ik?

BTW aangifte doen, welke mogelijkheden heb ik?

Het is meestal niet de leukste klus, maar iedere ondernemer moet netjes zijn BTW-aangifte doen. Je bent vrij om te bepalen hoe je dit precies doet. Er zijn verschillende manieren hoe je de BTW-aangifte kan doen. Je kan dit zelf doen met behulp van aangifteprogramma, of je kunt een boekhoudprogramma het grootste gedeelte van het werk voor je laten doen. In dit artikel zal ik beide manieren toelichten.

Doe ik mijn BTW-aangifte zelf of met een boekhoudprogramma?

De belangrijkste stap om het jezelf makkelijk te maken bij het doen van je BTW-aangifte is zorgen dat je je administratie goed bijhoudt. Als je je boekhouding goed bijgehouden hebt, hoef je op het moment dat je je aangifte gaat doen niet alles nog bij elkaar te zoeken. Een duidelijk overzicht maakt deze verplichting een stuk makkelijker. Als dit op orde is, kan je de BTW-aangifte doen op twee manieren, namelijk manueel of elektronisch.

Manueel je BTW-aangifte doen: Als je manueel je aangifte doet, maak je gebruik van een aangifteprogramma en een aangifteformulier dat opgestuurd moet worden naar de belastingdiensten. Een boekhoudprogramma kan ook bij manuele aangifte uitkomst bieden, omdat er een duidelijk overzicht is van alle BTW bedragen die ingevuld moeten worden. Deze boekhoudprogramma’s zijn makkelijk in gebruik en zorgen er daarom voor dat een spreadsheet-programma als Excel als snel overbodig is.

Elektronisch je BTW-aangifte doen: Met behulp van een boekhoudprogramma kun je ervoor kiezen om ook elektronisch je BTW-aangifte te doen. Doordat je alle verkoop- en inkoopfacturen invoert in de boekhoudsoftware, vult het programma zelf automatisch de BTW in met de bijbehorende BTW-tarieven. Zo hoef je zelf niet alles bij langs te lopen en heb je met één druk op de knop een actueel overzicht van alle BTW-bedragen die je moet aangeven. Als je dan je aangifte gaat doen kun je een periode selecteren en met de volgende druk op de knop heb je de juiste gegevens verzonden naar de juiste instellingen. De enige handeling die je manueel moet doen voordat je start is eenmalig een koppeling maken met de belastingdiensten. Dit is maar eenmalig nodig, dus bij je volgende aangifte hoef je het alleen nog maar te verzenden.

Voordelen:BTW-aangifte doen met behulp van een boekhoudprogramma heeft dus veel voordelen. Als je hiervan gebruikmaakt heb je altijd een actueel overzicht van je BTW-bedragen. Doordat de kans dat je te laat je aangifte doet heel klein is, ontvang je dus ook geen boetes meer. Met de koppeling tussen je boekhoudprogramma en de belastingdiensten kun je met een druk op de knop je aangifte foutloos verzenden.

BTW aangifte doen is digitaal heel gemakkelijk

Tips voor het doen van je BTW-aangifte

Nu je precies weet waarover je aangifte moet doen en je de boekhouding goed bijhoudt in het programma, zijn er nog een aantal handige tips waar je rekening mee moet houden.

  • Zorg dat je altijd aangifte doet, ook wanneer je helemaal geen omzet of kosten hebt gemaakt. De belastingdiensten zullen een schatting van je inkomsten maken als je geen aangifte doet, en door een nul-aangifte te doen voorkom je een eventuele naheffing.
  • Vermijd boetes door laattijdigheid. Zorg dat je de BTW-aangifte op tijd doet. Zo voorkom je boetes van de belastingdienst. Online business software kan hier een tijdswinst opleveren ervoor zorgen dat je te de aangifte op tijd doet
  • Doe altijd een ‘dubbel-check’. Een boekhoudprogramma maakt het doen van belasting aangifte heel eenvoudig. Maar het is wel belangrijk om het altijd even bij langs te lopen of alles goed verwerkt is. Zo voorkom je dat bepaalde verkopen niet opgenomen zijn of geregistreerd staan onder een verkeerde periode.
  • Zorg ervoor dat alle juiste BTW-percentages verwerkt staan in je boekhoudprogramma. Over het algemeen worden wijzigingen automatisch doorgevoerd, maar controleer dit altijd even om problemen te voorkomen.
  • Je kunt altijd de website van de overheid bekijken om bepaalde zaken te controleren. Mocht je ergens twijfels over hebben is het beter om dit te checken dan om het aan te laten komen op toeval.
  • Wil je het jezelf makkelijk maken? Gebruik dan online boekhoudsoftware. Met dit programma kun je altijd en overal bij je administratie en zo zorg je ervoor dat je minimale tijd besteedt aan je boekhouding.

Doe je boekhouding met boekhoudsoftware

Het is mogelijk om je boekhouding te doen in een spreadsheet-programma als Excel. Maar daarin verlies je al snel het overzicht. Dit gaat je veel tijd kosten wanneer je dan zelf de BTW-aangifte gaat doen. Voor een klein bedrag per maand kun je je boekhouding grotendeels automatiseren en je BTW-aangifte snel versturen. Maak het jezelf makkelijk en voorkom problemen door je BTW-aangifte te doen met boekhoudsoftware.

Populaire software

Gerelateerde artikelen

19 mei 2017

Vijf handige tips om een bedrijfsadministratie op te zetten

Boekhouding Facturatie Urenregistratie Crm

Startende ondernemer? Een administratie opzetten doe je zo! Misschien heb je er nog niet eens over nagedacht toen je begon aan je eigen bedrijf, maar je zult echt een administratie bij moeten houden....

18 mei 2017

Boekhoudprogramma koppelen met andere software? Dat kan!

Boekhouding Urenregistratie Crm Webshop

Nog meer profiteren van je boekhoudprogramma? Koppel dan met andere software! Je bent al trots en blij gebruiker van een boekhoudprogramma. Je profiteert van de vele voordelen die het boekhoudprogram...

17 mei 2017

Het beste boekhoudprogramma kiezen, hoe doe je dat?

Boekhouding

Hoe kies ik het beste boekhoudprogramma? Elke ondernemer heeft op zijn eigen manier succes bereikt met zijn bedrijf. Er is hier geen ‘beste’ manier voor. Dit geldt ook voor boekhoudsoftwa...

Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products