BTW-aangifte-doen-in-1-minuut-.png

Hoe kan ik het beste mijn btw-aangifte doen?

Het is meestal niet de leukste klus, maar iedere ondernemer moet netjes zijn BTW-aangifte doen. Je bent vrij om te bepalen hoe je dit precies doet. Er zijn verschillende manieren hoe je de BTW-aangifte kan doen. Je kan dit zelf doen met behulp van aangifteprogramma, of je kunt een boekhoudprogramma het grootste gedeelte van het werk voor je laten doen. In dit artikel zal ik beide manieren toelichten.

Doe ik mijn BTW-aangifte zelf of met een boekhoudprogramma?

De belangrijkste stap om het jezelf makkelijk te maken bij het doen van je BTW-aangifte is zorgen dat je je administratie goed bijhoudt. Als je je boekhouding goed bijgehouden hebt, hoef je op het moment dat je je aangifte gaat doen niet alles nog bij elkaar te zoeken. Een duidelijk overzicht maakt deze verplichting een stuk makkelijker. Als dit op orde is, kan je de BTW-aangifte doen op twee manieren, namelijk manueel of elektronisch.

Manueel je BTW-aangifte doen: Als je manueel je aangifte doet, maak je gebruik van een aangifteprogramma en een aangifteformulier dat opgestuurd moet worden naar de belastingdiensten. Een boekhoudprogramma kan ook bij manuele aangifte uitkomst bieden, omdat er een duidelijk overzicht is van alle BTW bedragen die ingevuld moeten worden. Deze boekhoudprogramma’s zijn makkelijk in gebruik en zorgen er daarom voor dat een spreadsheet-programma als Excel als snel overbodig is.

Elektronisch je BTW-aangifte doen: Met behulp van een boekhoudprogramma kun je ervoor kiezen om ook elektronisch je BTW-aangifte te doen. Doordat je alle verkoop- en inkoopfacturen invoert in de boekhoudsoftware, vult het programma zelf automatisch de BTW in met de bijbehorende BTW-tarieven. Zo hoef je zelf niet alles bij langs te lopen en heb je met één druk op de knop een actueel overzicht van alle BTW-bedragen die je moet aangeven. Als je dan je aangifte gaat doen kun je een periode selecteren en met de volgende druk op de knop heb je de juiste gegevens verzonden naar de juiste instellingen. De enige handeling die je manueel moet doen voordat je start is eenmalig een koppeling maken met de belastingdiensten. Dit is maar eenmalig nodig, dus bij je volgende aangifte hoef je het alleen nog maar te verzenden.

Voordelen:BTW-aangifte doen met behulp van een boekhoudprogramma heeft dus veel voordelen. Als je hiervan gebruikmaakt heb je altijd een actueel overzicht van je BTW-bedragen. Doordat de kans dat je te laat je aangifte doet heel klein is, ontvang je dus ook geen boetes meer. Met de koppeling tussen je boekhoudprogramma en de belastingdiensten kun je met een druk op de knop je aangifte foutloos verzenden.

BTW aangifte doen is digitaal heel gemakkelijk

Tips voor het doen van je BTW-aangifte

Nu je precies weet waarover je aangifte moet doen en je de boekhouding goed bijhoudt in het programma, zijn er nog een aantal handige tips waar je rekening mee moet houden.

  • Zorg dat je altijd aangifte doet, ook wanneer je helemaal geen omzet of kosten hebt gemaakt. De belastingdiensten zullen een schatting van je inkomsten maken als je geen aangifte doet, en door een nul-aangifte te doen voorkom je een eventuele naheffing.
  • Vermijd boetes door laattijdigheid. Zorg dat je de BTW-aangifte op tijd doet. Zo voorkom je boetes van de belastingdienst. Online business software kan hier een tijdswinst opleveren ervoor zorgen dat je te de aangifte op tijd doet
  • Doe altijd een ‘dubbel-check’. Een boekhoudprogramma maakt het doen van belasting aangifte heel eenvoudig. Maar het is wel belangrijk om het altijd even bij langs te lopen of alles goed verwerkt is. Zo voorkom je dat bepaalde verkopen niet opgenomen zijn of geregistreerd staan onder een verkeerde periode.
  • Zorg ervoor dat alle juiste BTW-percentages verwerkt staan in je boekhoudprogramma. Over het algemeen worden wijzigingen automatisch doorgevoerd, maar controleer dit altijd even om problemen te voorkomen.
  • Je kunt altijd de website van de overheid bekijken om bepaalde zaken te controleren. Mocht je ergens twijfels over hebben is het beter om dit te checken dan om het aan te laten komen op toeval.
  • Wil je het jezelf makkelijk maken? Gebruik dan online boekhoudsoftware. Met dit programma kun je altijd en overal bij je administratie en zo zorg je ervoor dat je minimale tijd besteedt aan je boekhouding.

Doe je boekhouding met boekhoudsoftware

Het is mogelijk om je boekhouding te doen in een spreadsheet-programma als Excel. Maar daarin verlies je al snel het overzicht. Dit gaat je veel tijd kosten wanneer je dan zelf de BTW-aangifte gaat doen. Voor een klein bedrag per maand kun je je boekhouding grotendeels automatiseren en je BTW-aangifte snel versturen. Maak het jezelf makkelijk en voorkom problemen door je BTW-aangifte te doen met boekhoudsoftware.

Populaire software

Rating:
Reviews: te weinig reviews
Boekhouden
Rating:
Reviews: 68
CRM
Rating:
Reviews: te weinig reviews
Kassa

Het beginpunt voor je online software

Ontdek, vergelijk & vind de beste business apps met de selectietool
Vergelijk & probeer
Steven Houkes - Webredacteur
Geschreven door:
Steven Houkes
Webredacteur

Steven is als hoofdredacteur van Appwatching degene die de content van de websites creëert en kwaliteit ervan waarborgt. Hij maakt je in zijn nieuwsartikelen, blogs en onderzoeken wegwijs in de materie van cloudsoftware. Hij heeft veel ervaring opgedaan als webredacteur bij RTV Noord en past deze journalistieke kennis toe bij het schrijven van zijn blogs. In zijn vrije tijd doet hij aan voetbal, wielrennen (alleen bij mooi weer) en koken. Heb je vragen? Mail gerust naar steven@appwiki.nl.

Verder lezen


wat-is-het-beste-factuurprogramma.png

Hoe kies ik het beste factuurprogramma?

Het beste factuurprogramma kiezen in vijf stappen Facturen sturen wil elke ondernemer, want dit betekent...

Steven Houkes - Webredacteur
Steven Houkes
Webredacteur
sales-software-crm.png

CRM sales software, hoe helpt het mijn organisatie?

Hoe CRM software kan helpen met sales CRM sales software zal niet automatisch contact opnemen met je...

Anne Hoekman - Online marketeer
Anne Hoekman
Online marketeer
hoe-kilometerregistratie-bijhouden.png

Kilometerregistratie bijhouden, hoe doe je dat?

Hoe kan ik het beste mijn kilometerregistratie bijhouden? Sinds 2013 wordt er in België onderscheid...

Arjan Nieuwbeerta - Expert
Arjan Nieuwbeerta
Expert
Products