1. Blog
  2. Het beste boekhoudprogramma kiezen, hoe doe je dat?

Het beste boekhoudprogramma kiezen, hoe doe je dat?

Elke ondernemer heeft op zijn eigen manier succes bereikt met zijn bedrijf. Er is hier geen ‘beste’ manier voor. Dit geldt ook voor boekhoudsoftware, er is geen ‘beste’ boekhoudprogramma. Het hangt namelijk van ondernemer en van de manier van boekhouden af welke boekhoudsoftware het best bij diegene past. Het hangt dus van jouw noden en verwachtingen af met welk boekhoudprogramma je het best uit de voeten kunt. Maar wees gerust, na het lezen van dit artikel kun je goed geïnformeerd de juiste boekhoudsoftware kiezen!

Op welke manieren kun je boekhouden?

Het spectrum van de boekhouding doen is heel breed. Om een goede beslissing te maken moet je voor jezelf nagaan of je, en hoeveel tijd en geld je in je boekhouding wilt steken.

Boekhouden in Excel

Vind je het niet erg om in de spaarzaam overgebleven uurtjes bijvoorbeeld de balans te maken, dan kun je ervoor kiezen om te werken in Excel. Ook wanneer je net bent begonnen en nog niet al te veel klanten hebt en facturen hoeft te versturen, kun je met Excel uit de voeten. Een groot voordeel is natuurlijk dat werken met Excel gratis is. Het staat, al dan niet in een andere variant, op elke computer. Je kunt dus zo aan de slag.

Boekhouden met een boekhoudprogramma

Je kunt natuurlijk ook boekhouden met behulp van boekhoudsoftware. Je betaalt hiervoor wel abonnementskosten, maar een (groot) deel van je boekhouding wordt geautomatiseerd. Het mes snijdt aan twee kanten: je hebt de boekhouding in eigen hand, maar de software zorgt ervoor dat je er minder tijd aan kwijt bent dan wanneer je werkt in Excel.

Kost jouw beste boekhoudprogramma geld of tijd?

Wat is het beste boekhoudprogramma voor jou?

Wanneer je kiest voor boekhouden met behulp van software kun je kiezen uit een breed assortiment. Je kunt kiezen voor eenvoudige software. Hier betaal je relatief weinig voor, maar je moet bijvoorbeeld nog wel zelf je balans maken, een BTW-overzicht opstellen en de belastingaangiftes doen. Daar staat tegenover dat je de boekhouding zelf in de hand hebt én je bespaart op de kosten voor een boekhouder.

Hybride boekhouding

Wanneer je kiest voor de boekhouding doen met behulp van software, zul je nog een aantal zaken zelf moeten doen. Maar ben je onzeker of de cijfers voldoen aan de eisen van de belastingdiensten? Dan kun je kiezen voor de hybride variant waarbij een boekhouder met je meekijkt. Je doet nog wel zelf de boekhouding, maar de boekhouder kan altijd met je meekijken en zal voor jou een laatste controle doen op al jouw cijfers. Zo weet je zeker dat de cijfers kloppen en heb je de boekhouding in eigen hand. Wil je dus graag een beetje extra controle? Dan is het beste boekhoudpakket voor jou dus een hybride oplossing.

Boekhoudsoftware met mobiele app

Wanneer je veel flexibel werkt of veel onderweg bent, dan kun je kiezen voor een boekhoudpakket met een mobiele app. Hiermee kun je altijd en overal je boekhouding inzien en eventueel bijwerken wanneer je niet op kantoor bent. Deze functie is dus heel handig voor de mobiele ondernemer.

Boekhoudsoftware met e-invoicing

Neemt jouw factuurstroom toe en wil je deze zoveel mogelijk automatiseren, dan kun je kiezen voor een boekhoudsysteem met e-factureren. E-invoicing geeft je de mogelijkheid om geautomatiseerd een gestructureerde digitale factuur op te stellen en te versturen. Een e-invoice kan eenvoudig van het ene systeem automatisch worden verwerkt in het andere systeem. Het vergemakkelijkt dus het facturatieproces met beperkte menselijke tussenkomst. Tip: let er wel op dat jouw beste boekhoudprogramma UBL-Ready is. Want alleen met UBL kun je e-invoices versturen.

De totaaloplossing

Ben je nou echt een leek op het gebied van boekhouden, of wil je er geen tijd aan besteden? Dan kun je kiezen voor de totaaloplossing. Hier betaal je op maandelijkse basis wel wat meer voor. Maar je krijgt er ook veel voor terug. Het enige wat je namelijk hoeft te doen is een foto van je bonnetje of factuur te maken en deze op te sturen naar de aanbieder. Een boekhouder zal dit voor je verwerken. De boekhouding heb je hiermee dus helemaal uitbesteed en ligt in de handen van een professional. Zo heb jij tijd over die je kunt besteden aan je onderneming

Tijd voor een keuze

Nu je al deze informatie op een rijtje hebt en deze hebt verwerkt, is het tijd om de keuze te maken. Zoals je hebt gezien is er keuze genoeg. Voor jou zit er vast wel de juiste, of de beste zo je wil, software tussen. De meeste leveranciers bieden je zelfs de kans om een pakket een periode gratis uit te proberen. Maak het jezelf makkelijk en ga slim ondernemen met het beste boekhoudprogramma voor jouw onderneming!

Populaire software

Gerelateerde artikelen

18 mei 2017

BTW aangifte doen, welke mogelijkheden heb ik?

Boekhouding

Hoe kan ik het beste mijn btw-aangifte doen? Het is meestal niet de leukste klus, maar iedere ondernemer moet netjes zijn BTW-aangifte doen. Je bent vrij om te bepalen hoe je dit precies doet. Er zij...

19 mei 2017

Vijf handige tips om een bedrijfsadministratie op te zetten

Boekhouding Facturatie Urenregistratie Crm

Startende ondernemer? Een administratie opzetten doe je zo! Misschien heb je er nog niet eens over nagedacht toen je begon aan je eigen bedrijf, maar je zult echt een administratie bij moeten houden....

18 mei 2017

Boekhoudprogramma koppelen met andere software? Dat kan!

Boekhouding Urenregistratie Crm Webshop

Nog meer profiteren van je boekhoudprogramma? Koppel dan met andere software! Je bent al trots en blij gebruiker van een boekhoudprogramma. Je profiteert van de vele voordelen die het boekhoudprogram...

Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products