1. Blog
 2. Hoe vind je het beste CRM systeem voor jouw organisatie?

Hoe vind je het beste CRM systeem voor jouw organisatie?

Geen onderneming is hetzelfde. Maar wat veel ondernemingen wel gemeen hebben is dat ze allemaal de klant centraal stellen. Het beste CRM systeem bestaat niet, het verschilt namelijk per onderneming waar behoefte aan is. Met dit stappenplan weet je precies waar je rekening mee moet houden.

Welke verschillende soorten CRM systemen kun je gebruiken?

Over het algemeen zijn er twee verschillende manieren waarop je relaties kunt beheren. Hoewel het niet zoveel meer gebruikt wordt, is Excel een van deze manieren. Met Excel bespaar je kosten, maar het kost daarentegen veel tijd. Het overzicht is ook moeilijk te bewaren naarmate er meer contact is met je klanten. De andere manier is CRM software. Dit is onder te verdelen in twee varianten, namelijk open source CRM en CRM in de cloud. Open source CRM is tijdrovend om te implementeren en het behoeft programmeerkennis, maar is gratis te gebruiken. CRM in de cloud kun je eenvoudig via een mobiele telefoon of browser gebruiken, omdat het alleen een internetverbinding nodig heeft. Je betaalt in dit geval abonnementskosten.

Maak onderscheid tussen de verschillende CRM software

Zoals gezegd is er veel verschillende CRM software op de markt. Het ene softwarepakket is beter geschikt voor KMO’s en andere weer voor grote multinationals. Houd bij je keuze rekening met de verschillende functies die je nodig hebt van je CRM systeem.

Welke functionaliteiten zoek ik in mijn CRM software?

Verkoop en relatiebeheer: In een CRM pakket is het mogelijk om verschillende klanten onder te verdelen in categorieën. Niet iedere klant behoeft dezelfde benaderingen en met behulp van deze verschillende categorieën kun je heel eenvoudig hier onderscheid in aanbrengen. Daarnaast kun je met een offerte-functie ook heel eenvoudig een offerte maken. Alle klantgegevens sla je centraal op, waardoor je altijd over de juiste informatie beschikt. Tot slot kun je van deze offerte eenvoudig een factuur maken. Deze worden ook op een centraal punt opgeslagen, waardoor je nooit meer een factuur kwijt raakt. Betaalt een klant te laat? Dan stuurt je CRM pakket automatisch een betalingsherinnering.

Marketing: Heb je een grote marketingafdeling? Dan is het beste CRM systeem voor jou waarschijnlijk een waarmee je een hele marketingcampagne kunt organiseren. Hiermee kun je effectieve marketing campagnes voeren, doordat je over alle beschikbare informatie van een klant beschikt. Heeft een klant al een paar keer je website bezocht, maar nog nooit iets gekocht? Dan kun je deze actief benaderen om hem alsnog over de streep te trekken. Daarnaast kan je verschillende campagnes analyseren, zodat je deze in de toekomst kunt optimaliseren.

Projectmanagement: Werk je veel in projecten? Dan zijn de beste CRM tools die waarmee je projecten in kleine onderdelen kunt onderverdelen. Zo heb je in plaats van een grote deadline en boel verschillende, kleinere deadlines. Zo kun je eenvoudig monitoren of een project nog op schema ligt. Deze kleinere onderdelen kun je bijvoorbeeld in een weekplanning zetten. Vanuit deze planning kan je de gemaakte uren direct registreren in je urenregistratie. Handig bij deze functie is ook de mogelijkheid om je online agenda’s met het CRM systeem te integreren. Zo kun je met de verschillende betrokkenen eenvoudig afspraken maken. En met behulp van de workflow management-functie kun je controleren of de verschillende onderdelen binnen die workflow wel goed verlopen. Zo loop je dus nooit achter de feiten aan.

Klantenservice: Sommige CRM systemen maken gebruik van een ticketsysteem, waarmee je vragen van klanten overzichtelijk kunt behandelen.

CRM-koppelingen: Gebruik je veel andere softwarepakketten? Dan is het handig om deze te koppelen met je CRM pakket. Een koppeling met je kassa software zorgt ervoor dat er gedetailleerde informatie beschikbaar is over bijvoorbeeld het tijdstip van aankoop. Een koppeling met urenregistratie software zorgt ervoor dat alle uren correct bijgehouden worden en dat dit ook voor iedereen inzichtelijk is. En bel je veel met VoiP? Dan biedt deze koppeling uitkomst. Wanneer een klant je belt weet je niet alleen wie het is, maar bijvoorbeeld ook welk contact er eerder met deze persoon is geweest. Dit is daarom ook de meest gebruikte koppeling.

Zoals je hebt gelezen zijn er ontzettend veel verschillende functionaliteiten. Maak voordat je verder gaat een selectie van functionaliteiten die je in ieder geval wilt gaan gebruiken, dit helpt je bij je keuze.

Het beste CRM pakket bestaat niet

Wat zijn de kosten voor CRM software?

De kosten voor een CRM systeem verschillen enorm per onderneming. Over het algemeen hangt het af van het aantal functionaliteiten die je gaat gebruiken. Hoe meer functionaliteiten, hoe hoger de prijs. Dit is wel altijd in een abonnementsvorm. Daarnaast zou het uit rapportages kunnen blijken dat een werknemer omscholing nodig heeft, deze kosten zijn hier natuurlijk niet bij verrekend. Ook is het gebruikelijk dat bij grote ondernemingen af en toe een consultant langskomt om het systeem te optimaliseren.

Welke voordelen heeft CRM software?

Projectmanagement:

 • Je bewaart het overzicht door projecten op te delen
 • Je krijgt meer structuur door het maken van een weekplanning
 • Het maken van afspraken is makkelijker door integratie met de verschillende online agenda’s en daarnaast bewaar je het overzicht van de verschillende werkzaamheden

Marketing:

 • Voer gerichte marketingcampagnes doordat je klantrelaties kunt categoriseren
 • Door terugkoppeling van resultaten is je leadgeneratie beter

Sales:

 • Effectiever werken doordat je weet wie je winstgevende klanten en wie je onrendabele klanten zijn
 • Doordat alle interactie met klanten bijgehouden wordt heb je betere leads
 • Door een goede workflow wordt je automatisch herinnerd wanneer het weer tijd is om contact op te nemen met een klant

Klantenservice:

 • Al de contactmomenten worden opgeslagen, waardoor je een persoonlijke klantbenadering hebt
 • De afhandeltijd van de klantenservice wordt gemeten en kan worden geoptimaliseerd./li>

Selecteer de CRM software die het beste bij jou past

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er veel dingen waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van de beste CRM software voor jouw onderneming. Het is wel belangrijk om hier goed over na te denken, anders kom je misschien functionaliteiten te kort of betaal je ergens voor terwijl je er geen gebruik van maakt. Wat is het beste CRM systeem voor jouw onderneming?

Populaire software

Gerelateerde artikelen

17 mei 2017

CRM sales software, hoe helpt het mijn organisatie?

Crm systeem

Hoe CRM software kan helpen met sales CRM sales software zal niet automatisch contact opnemen met je (potentiële) klanten en zal ook niet in de auto stappen om ze te bezoeken. Maar CRM verkoop s...

19 mei 2017

Vijf handige tips om een bedrijfsadministratie op te zetten

Boekhouding Facturatie Urenregistratie Crm

Startende ondernemer? Een administratie opzetten doe je zo! Misschien heb je er nog niet eens over nagedacht toen je begon aan je eigen bedrijf, maar je zult echt een administratie bij moeten houden....

18 mei 2017

Boekhoudprogramma koppelen met andere software? Dat kan!

Boekhouding Urenregistratie Crm Webshop

Nog meer profiteren van je boekhoudprogramma? Koppel dan met andere software! Je bent al trots en blij gebruiker van een boekhoudprogramma. Je profiteert van de vele voordelen die het boekhoudprogram...

Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products