sales-software-crm.png

Hoe CRM software kan helpen met sales

CRM sales software zal niet automatisch contact opnemen met je (potentiële) klanten en zal ook niet in de auto stappen om ze te bezoeken. Maar CRM verkoop software zorgt wel voor ondersteuning gedurende dit hele verkoopproces.

CRM software biedt inzicht in de interesses van je klant

Een CRM systeem is bij uitstek geschikt om gegevens te verzamelen over je potentiële klanten. Een CRM sales tool houdt bijvoorbeeld bij wanneer iemand op je e-mailcampagne klikt of wanneer iemand vanuit die campagne naar je website gaat. Kijkt de klant dan naar andere producten op je website? Dan is dit ook terug te vinden in het CRM systeem. Door deze functionaliteiten krijg je een goed totaalbeeld van de klant en zijn interesses. Met deze gegevens kan de sales afdeling aan het werk om nog gerichtere aanbiedingen te doen.

Hoeveel potentie heeft een klant? Je kunt veel informatie halen uit alle interacties die tussen jouw organisatie en je klant plaatsvinden. Downloadt iemand iets van je website? Dan is deze persoon waarschijnlijk meer geïnteresseerd in je producten dan iemand die snel weer van je website is vertrokken. Een CRM sales cloud systeem houdt met behulp van een leadscoring-functie bij welke klanten ‘warm’ zijn. Met deze informatie kun je die lead succesvoller opvolgen..

Hoe beoordeel je een lead? Het is belangrijk om de salesafdeling optimaal in te richten. Door leads te kwalificeren voorkom je dat je klanten dubbel benadert of dat je ze dezelfde aanbiedingen toestuurt. Op basis van persoonlijke gegevens, specifieke interacties en de genoemde leadscore komt een leadkwalificatie tot stand. Met deze informatie weet de salesafdeling precies wie ze wanneer moeten benaderen.

Een betere onderlinge communicatie door CRM

Op de marketingafdelingen wordt informatie verzameld over de leads. Aan deze leads kan direct iemand van de salesafdeling worden gekoppeld, waarna hij zich kan inlezen in de verzamelde informatie. Op deze manier communiceren de verschillende afdelingen zo snel en effectief mogelijk. Zo kan een lead benaderd worden door de salesafdeling wanneer deze nog ‘warm’ is.

Verkoopdocumenten kunnen optimaal beheert worden. Doordat je alles met een CRM systeem op een centrale plek opslaat, heb je altijd een goed overzicht van de beschikbare informatie van een klant. Met behulp van CRM verkoop software stel je facturen en offertes snel en effectief en effectief op om te verzenden. Bij wanbetaling verstuurd het CRM systeem ook automatisch een betalingsherinnering.

Een gestroomlijnd follow-up proces door CRM. Leads worden vanaf de website direct in het CRM systeem gezet. Vervolgens doorloopt iedere lead precies hetzelfde traject (workflow). Het kan zijn dat een lead altijd eerst bij de marketing afdeling terecht komt. Nadat deze werkzaamheden klaar zijn, wordt de lead verplaatst naar de sales afdeling om zo de gehele organisatie te doorlopen. Door dit traject te automatiseren bespaar je veel tijd en kun je effectief werken. Daarnaast helpt CRM sales software herinneren wanneer een klant benadert moet worden. Gemaakte afspraken worden automatisch weergegeven op de betreffende datum.

De verkoop software ondersteunt ook bij het maken van verkoopprognoses. Aan de hand van de beschikbare gegevens stelt het programma automatisch deze rapporten op en helpt met het stellen van verkoopdoelen per verkoper. Zo geeft het systeem aan wanneer iemand zijn doelstelling niet gehaald heeft en kun je eenvoudig zien wanneer iemand toe is aan bijscholing of extra training.

CRM sales software slaat alle interactie op

CRM helpt met klantenbinding

Doordat je alle klantgegevens opslaat, is eenvoudig te zien wanneer er iets verandert bij je klant. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat uit eerder contact met de klant is gebleken dat hij een nieuwe baan heeft gekregen. Je kan deze hiermee feliciteren en laat daarmee zien dat je betrokken bent. Dit verhoogt de loyaliteit van je klant en het contact wordt er daarnaast een stuk persoonlijker mee.

CRM is overal te gebruiken. Het kan voorkomen dat je onderweg door een klant wordt benaderd. Het is wel zo handig dat je dan ook over al zijn gegevens beschikt. Door middel van een handige app zijn al deze gegevens goed in te zien, waardoor je precies weet waar het laatste contact ook alweer over ging. Zo ben je altijd op de hoogte van je klant, waar je ook bent.

Optimaal gebruik van CRM software

Om zo klantgericht mogelijk te kunnen werken vraagt de implementatie van een CRM systeem ook aandacht van het personeel dat ermee werkt. Het behoeft wel input om het optimaal te laten werken. Houd rekening met het volgende:

  • De CRM sales online software levert kant-en-klare verkoop informatie aan de verkoopafdeling. Het is zaak dat hier goed en snel mee omgesprongen wordt, anders gaat de concurrent ermee aan de haal
  • Zorg dat je alle informatie centraal opslaat. De verschillende afdelingen van een onderneming hebben allemaal contact met de klant, deze interactie levert allemaal nuttige informatie op. Niet alleen de informatie van de salesafdeling is nuttig, maar ook de gegevens van de klantenservice kan waardevol zijn
  • Een CRM systeem is enorm veelomvattend. Het is daarom belangrijk dat iedereen binnen de organisatie weet hoe hiermee moet worden omgegaan. Iedereen moet consequent het contact met de klant noteren om het systeem optimaal te laten werken.

Een CRM systeem betaald zichzelf terug

Alle afdelingen binnen een organisatie dragen bij aan het succes. Maar op de sales afdeling wordt het werk van alle afdelingen uiteindelijk omgezet in geld. Hoe beter de informatievoorziening voor deze afdeling, hoe meer sales ze kunnen verwezenlijken. Op deze manier verdient een CRM sales systeem zichzelf terug.

Populaire software

Rating:
Reviews: te weinig reviews
Boekhouden
Rating:
Reviews: 68
CRM
Rating:
Reviews: te weinig reviews
Kassa

Het beginpunt voor je online software

Ontdek, vergelijk & vind de beste business apps met de selectietool
Vergelijk & probeer
Anne Hoekman - Online marketeer
Geschreven door:
Anne Hoekman
Online marketeer

Anne is online marketeer bij Appwiki. Ze zorgt ervoor dat onze websites van de juiste informatie zijn voorzien en up to date zijn. Naast haar werk studeert Anne communicatie- en informatiewetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Verder is ze gek op sporten en reizen. Heb je vragen? Stuur dan een mailtje naar anne@appwiki.nl!

Verder lezen


wat-is-het-beste-factuurprogramma.png

Hoe kies ik het beste factuurprogramma?

Het beste factuurprogramma kiezen in vijf stappen Facturen sturen wil elke ondernemer, want dit betekent...

Steven Houkes - Webredacteur
Steven Houkes
Webredacteur
BTW-aangifte-doen-in-1-minuut-.png

BTW aangifte doen, welke mogelijkheden heb ik?

Hoe kan ik het beste mijn btw-aangifte doen? Het is meestal niet de leukste klus, maar iedere ondernemer...

Steven Houkes - Webredacteur
Steven Houkes
Webredacteur
hoe-kilometerregistratie-bijhouden.png

Kilometerregistratie bijhouden, hoe doe je dat?

Hoe kan ik het beste mijn kilometerregistratie bijhouden? Sinds 2013 wordt er in België onderscheid...

Arjan Nieuwbeerta - Expert
Arjan Nieuwbeerta
Expert
Products