1. Blog
 2. Hoe kies je de beste urenregistratie software? Volg dit stappenplan!

Hoe kies je de beste urenregistratie software? Volg dit stappenplan!

Ben je zelfstandig ondernemer en werk je op uurbasis of leid je een project waar medewerkers op basis van uren werken? Dan zul je de gewerkte uren nauwkeurig moeten bijhouden. Maar hoe kies ik nou de beste urenregistratie software? Volg de volgende stappen en kies het beste urenregistratie programma.

Stap 1: Oriënteren: op welke manieren kun je uren registreren?

Er zijn meerdere manieren om je gewerkte uren te registreren. Het beste gratis urenregistratie programma om je uren te registreren is Excel. Want op de meeste pc’s en laptops zit wel Excel of Numbers. Ook online kun je met Google Spreadsheets zo aan de slag.

Als je zelfstandige bent, is dit misschien nog wel te doen, maar toch kun je, wanneer je met meerdere projecten bezig bent tegen verschillende tarieven, al snel het overzicht kwijtraken en uren vergeten te registreren. Ook wanneer je een project leidt, kun je snel het overzicht verliezen. Maar niet getreurd, de oplossing vind je hieronder.

Uren registreren met urenregistratie software

Als je geen zin hebt om manueel je uren bij te houden, is urenregistratie software een uitkomst. Er zijn al pakketten beschikbaar die een paar euro per maand kosten. Deze euro's heb je snel terugverdiend als je kijkt naar de tijdwinst die het je oplevert. Alle urenregistratie software werken namelijk met behulp van een online dashboard. Het is dus mogelijk om vanaf elke locatie en met vrijwel elk apparaat je urenregistratie bij te houden. Op deze manier vergeet je nooit meer een uur te schrijven en weet je zeker dat je urenregistratie up-to-date is.

Stap 2: Welke functies heeft de urenregistratie software allemaal?

Om het exacte aantal uren te registeren bieden verschillende systemen ook timers aan. Wanneer je aan het werk bent, zet je deze aan. Wanneer je pauze hebt, of wanneer je bent bezig met andere werkzaamheden, zet je de timer uit en daarna weer aan. Als je vervolgens klaar bent stop je de timer. Zo heb je het exacte aantal uren dat je hebt gewerkt geregistreerd.

Urenregistratie app

Veel urenregistratie softwareleveranciers hebben een mobiele app ontwikkeld. Met de urenregistratie app kun je onderweg altijd en overal je uren registreren. Hoe sneller je de uren registreert, hoe minder fouten je hierin maakt. Je kunt op deze manier dus heel nauwkeurig je uren bijhouden.

blog-urenregistratie_app

Verder kun je met urenregistratie software projecten aanmaken. Met deze functie krijg je inzicht in projectmanagement. Je kunt je projecten immers niet goed managen zonder te weten wat de begroting is, wie er aan werkt en wat de gestelde deadlines zijn. Een goede projectbegroting maak je op basis de urenregistratie vanuit het verleden. Met deze cijfers weet je immers hoeveel tijd er aan een onderdeel van een project is besteed.

Wanneer projecten bijvoorbeeld maandelijks worden gefactureerd en wanneer er meerdere mensen aan werken en ook nog eens tegen verschillende tarieven, dan is een goede urenregistratie van groot belang. Niet alleen is het een karwei om de gewerkte uren te verzamelen en hiervan een factuur te maken, maar ook is het risico te groot dat er uren ‘vergeten’ worden en je dus omzet mist.

Ritten registreren

Het is met sommige urenregistratie systemen ook mogelijk om een rittenadministratie bij te houden. Deze functie is vooral handig wanneer je regelmatig privékilometers maakt met een bedrijfswagen. Met de rittenregistratiefunctie houd je een nauwkeurige rittenadministratie bij en voorkom je nare boetes of naheffingen van de belastingdienst.

Stap 3: De kosten van urenregistratie software bepalen

Hoe meer functies de software heeft, hoe meer je er voor betaalt.

Gratis met Excel. Wanneer je niet zoveel opdrachtgevers hebt en het niet erg vindt om tijd te spenderen aan het manueel registreren van uren, kun je kiezen voor gratis urenregistratie met Excel

Betalende urenregistratie software. Voor een paar euro in de maand kun je gebruikmaken van betalende urenregistratie software. Hoe meer functies, hoe hoger de prijs

Geïntegreerde urenregistratie softwareDaarnaast heb je de software die geïntegreerd is in boekhoud- of CRM software. Dit systeem is wel het duurst, maar automatiseert veel processen voor je

Stap 4: De voordelen van het beste urenregistratie programma op een rij zetten

Urenregistratie software heeft veel voordelen. Ik zet de voordelen op een rij. Je kunt zelf bepalen wat je de belangrijkste voordelen vindt:

 • Bespaar veel tijd door niet meer manueel uren te registreren
 • Bespaar geld, door geen uren meer vergeten te registreren
 • Het geeft een duidelijk overzicht van lopende projecten
 • Er is een koppeling mogelijk met boekhoudsoftware, waardoor je meer kunt automatiseren
 • Altijd en overal uren registreren met de mobiele app

Stap 5: Hoe kies ik de beste urenregistratie software?

Hoe uitgebreider de software is, hoe nauwkeurig je de uren kunt bijhouden en hoe meer inzicht je krijgt. Maar ook hoe duurder de software wordt. Deze afweging moet je als ondernemer zelf maken. Stel jezelf daarom de volgende vragen:

 • Wil jij je uren zo nauwkeurig mogelijk bijhouden? Kies dan voor urenregistratie software met een timer
 • Ben je veel onderweg en weg van kantoor, dan is urenregistratie software met een mobiele applicatie een goede optie
 • Rijdt je regelmatig in de auto van de baas? Kies dan voor een urenregistratie systeem waarmee je ook de rittenregistratie kunt bijhouden
 • Leidt je regelmatig een project? Kies dan voor urenregistratie software waarmee je projecten kunt aanmaken
 • Wil je software integreren met andere software? Kijk dan goed naar deze mogelijkheden binnen je urenregistratie programma

Wat is nou het beste urenregistratie programma?

Er bestaat niet per se ‘een beste urenregistratie programma’. Maar er is zeker wel een urenregistratie systeem dat het beste bij jouw situatie past. Wanneer je dit stappenplan hebt gevolgd kun je goed geïnformeerd de juiste urenregistratie software kiezen.

Populaire software

Gerelateerde artikelen

19 mei 2017

Vijf handige tips om een bedrijfsadministratie op te zetten

Boekhouding Facturatie Urenregistratie Crm

Startende ondernemer? Een administratie opzetten doe je zo! Misschien heb je er nog niet eens over nagedacht toen je begon aan je eigen bedrijf, maar je zult echt een administratie bij moeten houden....

18 mei 2017

Boekhoudprogramma koppelen met andere software? Dat kan!

Boekhouding Urenregistratie Crm Webshop

Nog meer profiteren van je boekhoudprogramma? Koppel dan met andere software! Je bent al trots en blij gebruiker van een boekhoudprogramma. Je profiteert van de vele voordelen die het boekhoudprogram...

17 mei 2017

Moet ik mijn uren registreren in een app of met Excel?

Urenregistratie

Hoe doe ik het beste mijn urenregistratie? Geen onderneming is hetzelfde, maar voor iedere onderneming is het belangrijk om uren te registreren. Daarom zijn er ook verschillende manieren om de gewerk...

Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products