1. Blog
  2. Op welke e-commerce trends moet je letten in 2017?

Op welke e-commerce trends moet je letten in 2017?

In de afgelopen jaren zijn veel grote ondernemingen ten onder gegaan. Vaak was de oorzaak hiervan het te laat inspelen op de groeiende online markt. Het is daarom belangrijk dat je de e-commerce trends goed in de gaten houdt. Steeds meer consumenten doen online hun aankopen en daardoor verandert er veel op het gebied van webshops. Maar wat zijn nou de belangrijkste online retail trends voor webshops van 2017?

De ervaring en het shopgedrag van de klant

Klanten krijgen steeds meer macht op de online markt. Er komen in een hoog tempo webshops bij, waardoor het aanbod steeds groter wordt. Dit zorgt ervoor dat consumenten eenvoudig kunnen overstappen naar een concurrent. De ervaring van deze klant en het gemak waarmee deze kan winkelen is daarom een belangrijke factor voor eventuele herhalingsaankopen. Bij een slechte ervaring gaat de klant gemakkelijk bij iemand anders winkelen.

Persoonlijke benadering van de klant

Door vernieuwde technieken is het steeds makkelijker voor online ondernemers om een beeld te krijgen van de consument. Waar zoekt je klant op, wat zijn zijn interesses en welke artikelen heeft de klant eerder al aangeschaft? Met al deze gegevens kun je je klanten gepersonaliseerde aanbiedingen doen, waardoor organisaties hun winst flink kunnen verhogen.

De functionaliteit van apps wordt steeds belangrijker

Consumenten gebruiken steeds vaker de mobiele telefoon om online aankopen te doen. Afgelopen jaar is zelfs eenderde van alle aankopen op Black Friday in Verenigde Staten via de mobiele telefoon gegaan, met een omzet van een miljard dollar. Het is dus belangrijk dat de mobiele apps goed en gebruiksvriendelijk functioneren. Hoe gemakkelijker je klant kan navigeren via zijn mobiele apparaat, hoe eerder deze iets zal aanschaffen.

Het mobiele design krijgt voorrang

Uit een onderzoek van Google blijkt dat in 2016 voor het eerst het aantal mobiele zoekopdrachten groter is dan het aantal zoekopdrachten via de desktop. Google geeft dus ook het mobiele design voorrang. De e-commerce trend is dat in de loop van 2017 het mobiele verkeer wereldwijd zo’n 75 procent van het geheel zal beslaan. Het is dus belangrijk om een mobiel design te hebben, want anders zul je in de loop van 2017 minder goed gevonden worden in Google.

Mobiel design wordt een steeds belangrijkere e-commerce trend

Houd de zoekmachine giganten in de gaten

Een belangrijke online retail trend voor webshops is de rol van social media. Online zoekopdrachten zijn niet langer beperkt tot de standaard zoekmachines als Google, maar worden steeds vaker uitgevoerd op sociale media als Facebook. Officieel is social media nog geen factor waarop Google websites beoordeelt. Maar online recensies worden steeds belangrijker voor consumenten. Zorg er dus voor dat je klanten hun recensies ook delen op bijvoorbeeld Facebook, want deze platforms worden steeds vaker gebruikt als zoekmachines.

De klanten willen een steeds snellere levertijd

Tegenwoordig kom je als online onderneming niet meer weg met een levertijd van meer dan een dag. De standaard is in ieder geval: ‘vandaag besteld, morgen in huis’. Maar steeds meer ondernemingen als Coolblue versnellen deze levertijd naar ‘vandaag besteld, vandaag in huis’. Dit is ten eerste goed voor de klantbeleving. Jouw klant kan direct gebruikmaken van het aangeschafte product. Daarnaast zorgt een lange levertijd ervoor dat mensen in de tussentijd hun aankoop kunnen annuleren. De kans is ook klein dat je klant na annulering nogmaals iets bij je aanschaft. Voorraadbeheer software als een ERP systeem helpt jouw onderneming hierbij. Deze software zorgt voor inzichtelijke voorraadgegevens, waardoor je zo efficiënt mogelijk kunt werken.

Virtual reality en Augmented reality

Grote ondernemingen als Alibaba zijn druk aan het ontwikkelen op het gebied van virtual reality, om de klantervaring zo positief mogelijk te maken. De potentiële groep voor deze online shopping trend is nog klein, omdat er op dit moment nog speciale apparatuur als een Oculus Rift nodig is om er gebruik van te maken. Maar in de toekomst zorgen deze ontwikkelingen er voor dat meer klanten naar de website zullen gaan.

Voor kleinere ondernemingen is augmented reality (AR) interessant. Makelaars kunnen bijvoorbeeld door middel van 360 graden foto's en -video’s een betere online rondleiding geven. Maar ook IKEA gebruikt AR om meubels uit de catalogus weer te geven in de woonkamer van de klant. Zo krijgen mensen een goed idee hoe het zal staan en zullen ze eerder overgaan tot een aankoop.

Een omnichannel-strategie is in opkomst

Door de snelle opkomst van mobiele apparaten wordt het steeds belangrijker om de klantervaring op zowel in de fysieke winkels als online kanalen goed op elkaar af te stemmen. Als een klant iets online koopt, maar dit in de winkel wil ophalen, moet dit wel mogelijk zijn. De online shopping trend om een omnichannel strategie te hanteren zorgt ervoor dat de verschillende kanalen goed op elkaar aansluiten.

De klant staat centraal

Uit al deze e-commerce trends blijkt dat het steeds belangrijker wordt om je klant centraal te stellen. Al deze nieuwe ontwikkelingen dragen eraan bij dat de klantervaring optimaal is. Het online-aanbod is steeds groter, waardoor het dus zaak is voor de online ondernemer om je te onderscheiden van de rest.

Populaire software

Gerelateerde artikelen

19 mei 2017

Hoe begin je je eigen webshop? Volg deze stappen!

Webshop

Hoe begin je een webshop en met welke producten begin je je webshop? Webshops zijn niet meer weg te denken in deze online wereld. Het aantal online shoppers en het aantal online aankopen neemt toe. H...

18 mei 2017

Boekhoudprogramma koppelen met andere software? Dat kan!

Boekhouding Urenregistratie Crm Webshop

Nog meer profiteren van je boekhoudprogramma? Koppel dan met andere software! Je bent al trots en blij gebruiker van een boekhoudprogramma. Je profiteert van de vele voordelen die het boekhoudprogram...

17 mei 2017

Hoe je in 4 stappen de beste webshop software kiest

Webshop

Wat is de beste webshop software? Het aantal spullen dat online wordt verkocht neemt alleen maar toe. Heb je nog geen webshop? Dan loop je dus veel sales mis. Maar hoe begin je een webshop? Ga je zel...

Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products