1. Blog
  2. Wat is ERP en hoe verschilt dit van CRM software?

Wat is ERP en hoe verschilt dit van CRM software?

Er zit verschil tussen CRM en ERP. Er zijn wat overlappingen maar een ERP systeem en een CRM systeem zijn twee verschillende systemen. Echter hebben beide systemen als uiteindelijk doel efficiëntie en winstgevendheid. In zowel ERP- als CRM systemen wordt informatie verzameld, georganiseerd en gedeeld in de organisatie. Wat zijn dan de verschillen tussen ERP en CRM? In welke situatie is het slim om ERP, dan wel CRM, te gebruiken? En wanneer moet je beide systemen integreren? In deze blog komen die vragen aan de orde.

Waarom kiezen voor ERP?

ERP, ook wel Enterprise Resource Planning, zorgt voor meer openheid in het bedrijf. Bedrijfsprocessen zijn inzichtelijk voor medewerkers doordat je deze processen integreert in één gestroomlijnd informatie- en managementsysteem. Hierdoor krijg je meer betrokkenheid en afstemming van alle partijen en afdelingen. Dit is helemaal het geval bij grotere bedrijven met ingewikkelde en uiteenlopende bedrijfsprocessen. Het uiteindelijke doel is kostenbesparing.

Binnen een ERP systeem integreer je afdelingen met elkaar. Dit kan een integratie opleveren van bijvoorbeeld verkoopgegevens tot marketing data en van klantgegevens tot de gegevens van de voorraad. Doordat je de verscheidene processen op elkaar afstemt, is éénmalig invoeren van bedrijfsgegevens voldoende. Ook is iedereen op de hoogte van de nieuwste updates van informatie. De software past gegevens automatisch aan en werkt nieuwe informatie direct bij. De productkwaliteit wordt verhoogd door het productieproces te standaardiseren. Dit resulteert in sneller en efficiënter werken met een hogere productiviteit. ERP is toepasbaar en kan winstgevend zijn, helemaal als je bedrijf groter groeit.

ERP software zorgt voor openheid

Waarom en wanneer kies je voor CRM software?

CRM, beter gekend als Customer Relationship Management. Deze software organiseert en optimaliseert de relatie tussen klant en onderneming. Geen bedrijf kan zonder klanten, daarom is de investering in je klanten en commerciële processen van cruciaal belang.

Een CRM systeem verzamelt klant- en contactgegevens. De software slaat alle gegevens op in het systeem en deelt het met de organisatie. Dit heeft als werking dat bestaande klantrelaties versterkt worden en de loyaliteit onder de klanten groeit. Daarnaast ken je je klanten hierdoor beter en weet je hoe je deze doelgroep moet benaderen. Zo kun je hierop inspelen bij het werven van nieuwe klanten. Een goed CRM systeem is nodig in elke organisatie ongeacht de grootte of fase waarin het zich bevindt.

Wat is het verschil tussen ERP en CRM?

CRM en ERP verschillen van elkaar en dan met name de doelen van beide software. ERP software focust zich op het optimaliseren van het interne proces van je bedrijf en CRM ondersteunt relaties met je klant. Dit betekent dat ERP een gestroomlijnde planning en gestructureerd proces volgt om de samenhang tussen alle processen te optimaliseren. Gefocust wordt op efficiëntie en standaardisatie van de interne processen om kosten te besparen. CRM software daarentegen legt de focus op relatiebeheer. Dit systeem houdt alle klantgegevens nauwkeurig bij en zoekt kansen bij nieuwe en bestaande klanten. Het goed kennen van je klanten is onmisbaar voor bijna alle bedrijven. Dit is een proces dat verschillende richtingen op kan gaan. Ook gericht op winstgevendheid maar voornamelijk gericht op je klanten.

Integreren van ERP en CRM?

Het is niet vanzelfsprekend dat je naast goed geïmplementeerde CRM software ook een ERP systeem moet aanschaffen. Dit hangt af van meerdere factoren, namelijk de bedrijfsvoering, organisatiegrootte, kansen, verwachtingen en de fase waar je als organisatie bent.

Als startende organisatie hoeft je in eerste instantie geen investering te doen in ERP software. Hoogstwaarschijnlijk bevinden alle afdelingen zich in dezelfde ruimte en is overleg snel gevoerd. Belangrijk is om te starten met een goede implementatie van een CRM systeem. Zodra je klantenbestand groeit, en de vraag meer gaat variëren, zul je moeten inspringen en verscheidene werkzaamheden aanpassen. Zodra je organisatie begint te groeien en processen ingewikkelder worden, kun je nagaan of het aanschaffen van ERP winstgevend zal zijn voor jou. Namelijk, door het centraal stellen van bedrijfsprocessen binnen je onderneming kun je wellicht sneller en productiever te werk gaan dan wanneer je alles apart houdt. Nu je het verschil weet tussen CRM en ERP kun je gaan kijken wat het beste past bij jouw organisatie.

Populaire software

Gerelateerde artikelen

19 mei 2017

De implementatie van ERP software, alles wat je moet weten

Erp

Stappenplan voor de implementatie van je ERP software Als bedrijf wil je dat alle afdelingen goed op elkaar zijn afgestemd en dat alle neuzen dezelfde richting op staan. Juist, het gaat over een ERP ...

Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products