erp-implementeren.png
Erp

Stappenplan voor de implementatie van je ERP software

Als bedrijf wil je dat alle afdelingen goed op elkaar zijn afgestemd en dat alle neuzen dezelfde richting op staan. Juist, het gaat over een ERP systeem, ook wel Enterprise Resource Planning. Het is tegenwoordig onmisbaar voor veel bedrijven die de concurrentie aangaan. ERP is een ondersteunende software dat bedrijfsprocessen samen bundelt en op elkaar afstemt. Zo heb je als ondernemer, in één oogopslag, inzicht en controle over onder andere de bedrijfsmiddelen, uitgaven en opbrengsten. Het implementeren van ERP software kan tijdrovend en ingrijpend zijn. Maar hoe implementeer je een ERP en welke factoren spelen een grote rol tijdens deze implementatie? Tot slot, wat zijn de best practices en valkuilen tijdens dit proces? Deze vragen worden in deze blog beantwoord.

Welke factoren spelen een rol tijdens het implementatie plan van ERP?

Wanneer je de overstap maakt naar ERP software moet je de verschillende bedrijfsprocessen bundelen in één informatie- en managementsysteem. De software implementatie gaat het snelst en eenvoudigst wanneer alle bedrijfsprocessen in één keer kunnen worden omgezet. Echter is dit vaak niet mogelijk bij de grotere bedrijven, daarom gebeurt dit in stappen. Daarnaast ligt het eraan hoeveel bedrijfsprocessen je wilt integreren in een ERP. Hoe uitgebreider de ERP, hoe ingewikkelder en tijdrovender het proces. Gelukkig zijn de meeste ERP systemen heel goed te implementeren. Natuurlijk is gebruiksvriendelijkheid van het softwarepakket hierbij cruciaal.

ERP implementatie, hoe doe je dat?

Hoe verloopt de implementatie van een ERP systeem?

Wil je dat de ERP software optimaal werkt? Dan moet je de volgende vier stappen nemen. Doe dit zorgvuldig. Dan is de kans van slagen het grootst.

  1. Doelstellingen en planning opstellen
  2. Training en oefenen
  3. Installatie van de software
  4. Omzetten en invoering

Doelstellingen en planning opstellen

De eerste stap die je moet nemen in de implementatie is het opstellen van doelstellingen en behoeften van je bedrijf. In deze planningsfase kun je samen met een (externe) specialist bespreken welke bedrijfsprocessen je implementeert in de ERP software. Ook hoort hier een strakke tijdsplanning bij waarbinnen alle doelstellingen behaald moeten worden. De implementatie kan een ingrijpend proces zijn, dus begeleiding van een expert kan een handig hulpmiddel zijn.

Training en oefenen

Wanneer alle punten duidelijk zijn en op elkaar zijn afgestemd, is het tijd om de software onder de gebruikers te introduceren. Het is belangrijk dat de medewerkers goed oefenen en wegwijs worden in de software. Deze training helpt de werknemers duidelijk te maken wat ze moeten doen maar ook waarom ze bepaalde handelingen moeten verrichten. Een expert geeft tijdens de training bruikbare tips en tricks die toepasbaar zijn binnen jouw ERP.

Installatie van de software

De installatie van de ERP vindt plaats tijdens de trainingsperiode. De leverancier installeert de ERP software op de server. Alle bedrijfsprocessen zijn op elkaar afgesteld. Ook de werkplekken gereedmaken hoort in deze fase. Zo voer je de nieuwe bedrijfsvoering goed uit.

Omzetten en invoering

Tot slot wordt in deze laatste stap alle databases gevuld met de gegevens van alle geïntegreerde bedrijfsprocessen. Er wordt een koppeling met de software gemaakt, zodat vanaf dit moment alle bedrijfsinformatie optimaal op elkaar is afgestemd. Dit is het moment dat jij en je werknemers zelfstandig aan de slag kunnen.

Wat zijn de valkuilen tijdens de implementatie?

Implementaties mislukken vaak doordat er organisatorisch niet juist is gehandeld. De schuld ligt meestal niet bij softwarematige aspecten, maar eerder bij de voorbereidingen van de onderneming. Het is cruciaal dat je een ERP planning maakt met betrekking tot jouw bedrijfsprocessen, noden en behoeften. Neem wat dit betreft niet te snel beslissingen, maar overdenk de samenwerking tussen alle processen goed, eventueel met een expert. Het ontbreken van inzicht in eigen bedrijfsprocessen mag geen reden zijn dat de implementatie mislukt. Een andere valkuil is een gebrek van betrokkenheid van de gebruikers of een te krap budget, waardoor geen optimalisatie mogelijk is.

Wat zijn best practices?

Ik kan het niet genoeg benadrukken, sla geen voorbereidingsstappen over. Deze zijn cruciaal voor het neerzetten van de basis van het ERP systeem. Het regelen van een expert is een hele goede zet om je goed voor te bereiden. Omschrijf alle processen en verbeteringen van de processen zo goed mogelijk tot in detail. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat jij of iemand anders het selectie en implementatietraject goed en nauw managet. Noteer voor alle taken duidelijk op wie verantwoordelijk is. Zorg dat je budget en ruim tijd vrijmaakt voor een optimale implementatie. Tot slot, zorg dat alle gebruikers goed voorbereid zijn op deze verandering. Het kan ingrijpend zijn, dus goede begeleiding is cruciaal. Maar al snel volgt er loon na werken: een optimaal werkende ERP verbetert de efficiëntie en productiviteit van je onderneming.

Populaire software

Rating:
Reviews: te weinig reviews
Boekhouden
Rating:
Reviews: 68
CRM
Rating:
Reviews: te weinig reviews
Kassa

Het beginpunt voor je online software

Ontdek, vergelijk & vind de beste business apps met de selectietool
Vergelijk & probeer
Erp
Steven Houkes - Webredacteur
Geschreven door:
Steven Houkes
Webredacteur

Steven is als hoofdredacteur van Appwatching degene die de content van de websites creëert en kwaliteit ervan waarborgt. Hij maakt je in zijn nieuwsartikelen, blogs en onderzoeken wegwijs in de materie van cloudsoftware. Hij heeft veel ervaring opgedaan als webredacteur bij RTV Noord en past deze journalistieke kennis toe bij het schrijven van zijn blogs. In zijn vrije tijd doet hij aan voetbal, wielrennen (alleen bij mooi weer) en koken. Heb je vragen? Mail gerust naar steven@appwiki.nl.

Verder lezen


wat-is-het-beste-factuurprogramma.png

Hoe kies ik het beste factuurprogramma?

Het beste factuurprogramma kiezen in vijf stappen Facturen sturen wil elke ondernemer, want dit betekent...

Steven Houkes - Webredacteur
Steven Houkes
Webredacteur
BTW-aangifte-doen-in-1-minuut-.png

BTW aangifte doen, welke mogelijkheden heb ik?

Hoe kan ik het beste mijn btw-aangifte doen? Het is meestal niet de leukste klus, maar iedere ondernemer...

Steven Houkes - Webredacteur
Steven Houkes
Webredacteur
sales-software-crm.png

CRM sales software, hoe helpt het mijn organisatie?

Hoe CRM software kan helpen met sales CRM sales software zal niet automatisch contact opnemen met je...

Anne Hoekman - Online marketeer
Anne Hoekman
Online marketeer
Products